Jaarthema

Scoutmoedig

We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven.

Met een jaarthema als Scoutmoedig kiezen we dit jaar voor avontuur. We gaan de uitdaging aan, durven springen en nemen het risico. Want door risico’s te nemen, trainen we onze durfspier.
We lukken,
we mislukken,
we vallen
en we gaan weer door.
We tellen niet de successen, maar het enthousiasme.

Op Verkenning

Scouts gaan graag op verkenning. En onderweg naar een nieuw avontuur kan je een blauwe plek oplopen. Dat is waar scouting voor staat: een plek waar je mag vallen en anderen je helpen opstaan. Waar mislukken niet falen is, maar een nieuwe ervaring betekent. Een leerkans.
Scoutsspelen zitten vol risico. Verantwoord risico. Zo leer je gevaar inschatten en je grenzen ontdekken. Door te verdwalen, ontdek je nieuwe wegen en nieuwe plekken. De sterren stellen ons gerust. En op de top van de berg kan je verder zien.
Maar het hoeft niet ver te zijn. Een jonggiver die in zijn beste Frans vraagt of hij zijn drinkbus mag vullen bij Madame of Monsieur. Samen met de kapoenen op weg in het donker. Of de akaqueeste naar het absolute middelpunt van jouw gemeente.

Durf!

Durf! En durf toegeven dat je niet durft. Ook dat vraagt moed. En wat voor de één spannend is, is voor de ander een fluitje van een cent. Anders jezelf durven zijn, is moeilijker dan zwijgen en altijd meedoen. Samen een uitdaging aangaan met respect voor iedereen, ook dat is scoutmoedig.
Een moedige scout durft ook vragen stellen. Is het overgangsritueel traditie of kies je bewust? En moét die bak bier elke groepsraad bovengehaald worden? Niet zomaar marshmellows smelten boven een vuurtje bij de kapoenen, maar om veilig kennis te maken met vuur. Geen onmogelijke en vettige totemproef, maar erkenning krijgen en gezien worden voor al je talenten.

Wie zijn we?!

Scoutmoedig zijn, betekent ook tonen wie we zijn: Scouts en Gidsen, trots op ons uniform en waar we voor staan. We zijn zichtbaar in onze eigen buurt, durven onze mond opendoen en een standpunt innemen. Maar we durven ook luisteren naar ouders en buurtbewoners: zowel naar hun bezorgdheden als hun complimenten.
Soms graag gezien, soms in het midden van de storm. Wie scoutmoedig kiest, blijft sterk staan.

Jaarlied

Trek je scoutshemd aan
We kiezen voor het avontuur
En tonen wie we zijn
Aan elke ouder, ied’re buur
Quiz of bekentocht
Elke week een nieuw verhaal
Ga je op je bek
Vallen doen we allemaal
Want op de top van d’hoogste berg
Kan je het uitzicht beter zien

Met de boot of trein
Onderweg met veel kabaal
Op verkenning gaan
In een onbekende taal
Sluipspel in het bos
Op overwinningen belust
Zet je zaklamp uit
De sterren stellen ons gerust
Want op het klimrek van het leven
Durf ik me voluit te geven

Bikke bikke bik
Hap hap hap
Vandaag geen soep
Maar wel ‘ne’ (w)rap
Bovenstebuiten – onderstebinnen
Wat maakt het uit of we winnen?
Doe een bosspel op de straat
Zodat je je comfortzone verlaat
Mijn marshmallow, die is verbrand
Gelukkig maar aan ene kant!
Springen door de plassen
Je moet je echt niet wassen
Heb je een blauwe plek?
Of is’ t een schildervlek
Schipper, ‘k wil niet overvaren
Nee is nee!
“Hey jij!”, wilde gij met mij?
#ikkanda
Of nie of wel of nie
Want in de zee daar zitten haaien
en die bijten je…