Jaarthema

‘t Zal wel zijn


t Zal wel zijn! Een jaarthema dat even uitdagend als relevant is. We gaan ermee aan de slag, zoals steeds op en top scoutesk: met onbevangen speelsheid en onverslijtbare vriendschappen. Alle oplossingen gaan we onderweg niet vinden, misschien lopen we zelfs af en toe wat verloren. Samen bouwen we aan sterke fundamenten en verliezen we nooit de draagkracht van de leidingsploeg uit het oog. Oplappen, aansterken, of bijschaven: het belang van de groep, en iedereen die er deel van uitmaakt, staat voorop. Leiding biedt een luisterend oor, zorgt voor geborgenheid en af en toe wijze raad. Ook geven ze zelf aan wanneer het hun petje overstijgt. We staan nooit alleen en zijn elkaars vangnet waar nodig. Zo werken we vlijtig verder aan een wereld die beter is dan we haar gevonden hebben.

Welzijn bespreekbaar maken? ’ t Zal wel zijn!

Met dit jaarthema willen we een hechte sfeer creëren, waarin iedereen zich thuis voelt en vertrouwen centraal staat. Zo bieden we aandacht aan gedachten of gevoelens die anders niet in de kijker staan. Niet goed in je vel zitten? We gaan het onderwerp niet uit de weg, en zorgen voor het welzijn van elke scouts of gids. Van kapoen tot jin, van de knuffelhoek tot het onbekende bos, elke bluts of buil is welkom. Zelfs als praten moeilijk gaat, biedt onze zwijgende schouder steun. Leiding laten we niet in de kou staan en wordt ondersteund om hiermee aan de slag te gaan. We leven ons met volle overtuiging uit tijdens een spel en praten net zo goed de sterren van de hemel bij het kampvuur.

Je even niet oké voelen? ’ t Zal wel zijn!

Dat het leven niet altijd van een leien dakje loopt, is volkomen normaal. Als scouts en gidsen liggen we wel eens in de knoop met onszelf, of ploeteren we over hobbelwegen. Samen delen we de mooie momenten, maar bieden we ook troost wanneer het even wat minder gaat. Scouting vormt een veilige haven, waar elke boot kan aanmeren, ook als hij wat geschaafd is. Leden en leiding timmeren samen aanlegsteigers en gooien op tijd een reddingsboei naar elkaar. De scouts is een plaats waar we durven vertellen dat het niet goed gaat en kunnen aangeven wat onze persoonlijke grenzen zijn. We durven onze rugzak even afgeven wanneer hij te zwaar wordt. Want scouting, da’s durven!

Jezelf kunnen zijn? ’ t Zal wel zijn!

We maken duidelijk dat het meer dan oké is om jezelf te zijn en je voluit te tonen, voor alles wat je bent en voelt. Iedereen heeft zijn eigen handleiding voor de bergen en dalen die we allemaal door trekken. De welp die ‘s ochtends vrolijk door het veld huppelt en tegen de middag geen blijf weet met zijn heimwee. Die ene jongverkenner die enthousiast meedoet met het themaspel, terwijl de anderen zich schamen. Of de stoere leidster die twijfelt aan haar eerste groepsspel. Met respect voor elkaar gaan we op verkenning en aarzelen we niet om ons binnenste grondplan in kaart te brengen en aan anderen te tonen. Onze scoutsgroep wordt een tweede thuis waar iedereen erbij kan en zichzelf kan zijn.

Er zijn voor elkaar? ’ t Zal wel zijn!

Ook in het rumoer van de groep luisteren we naar elkaar en naar onszelf. We verleggen samen grenzen en weten dat het ook uitdagend kan zijn om even halt te houden. We bouwen samen aan scouting, een plaats waar we zorgen voor elkaar en waar we respect hebben voor elke unieke ik, met een regenboog aan gevoelens. Zo vormt de groep een warm nest, waarin ruimte is voor zowel schouderklopjes als high fives, voor knipogen en knuffels. We blussen brandjes en gaan onvoorwaardelijk voor elkaar door het vuur gaan.

Neen zeggen? ’ t Zal wel zijn!

Je eigen kronkels, sluipwegen en grenzen kunnen aangeven is een troef, niet het minst omdat ze voor iedereen anders zijn. Net daarom willen we dit jaar onze kleurrijke gevoelens in de verf zetten. Leiding staat klaar met dat gezond duwtje in de rug maar de keuze om nee te zeggen blijft voor handen. Nee zeggen is een tweerichtingsstraat, waarin iedereen zonder aandringen zijn bestemming bepaalt. Leiding en leden dragen samen bij aan het bewaren en respecteren van emotionele grenzen.

Jaarlied

Op weg met de scouts kom je hobbels tegen
Spring er over en zoek je verhaal
Een lach of traan, laat maar bewegen
Wees jezelf, je staat nooit voor paal

We bouwen ‘t kamp van ons leven
Ieder zijn kaart heeft een andere schaal
Samen luis’tren en ruimte geven
In de groep, in je eigen taal… maak maar kabaal!

ÉÉN – TWEE – DRIE!

Op de hudo zing ik dit refrein
en ik vraag me af
wat gaat mijn totem zijn?
Kom we praten vrij
en liggen zij aan zij
… zweetgeur
en samenzijn.
Met z’n allen of in ‘t klein,
‘t zal wel, ‘t zal wel, ‘t zal wel zijn!

Je stem die schort van het zingen,
scouts is als thuis-zijn op den duur
Je lacht, je buldert, … geniet van de dingen
ga voor elkander door het vuur

We geuren – van onder tot boven
Je zit in de knoop of je voet staat vol blaar
We verkennen, we geloven
In vriendschap, in een mooi gebaar…. blad steen schaar!

ÉÉN – TWEE – DRIE!

Op de hudo zing ik dit refrein
en ik vraag me af
wat gaat mijn totem zijn?
Kom we praten vrij
en liggen zij aan zij
… zweetgeur
en samenzijn.
Met z’n allen of in ‘t klein,
‘t zal wel, ‘t zal wel, ‘t zal wel zijn!

La la la…
Neem het geschenk
Van mensen, van vriendschap
Ontdekken, ontplooien
Zonder vrees of taboe
Ga er op uit
Als scout en als gids
Neem elkaar mee
Van ‘s morgensvroeg tot taptoe!

La la la…
Kapoen, jonggiver, gids of jin
Welp, giver of Akabé
Heb je geen zin, zit er maar niet mee in
Wat je ook voelt, je bent oké!
Als d’avond is neergekome
Zwijgend genieten van knetter en vuur
Een spel, een tocht, om van te drome
We kwelen een lied tot het vroege uur… in de natuur!

ÉÉN – TWEE – DRIE!

Op de hudo zing ik dit refrein
en ik vraag me af
wat gaat mijn totem zijn?
Kom we praten vrij
en liggen zij aan zij
… zweetgeur
en samenzijn.
Met z’n allen of in ‘t klein,
‘t zal wel, ‘t zal wel, ‘t zal wel zijn!

Jaarlied mp3: downloaden